Caner Akın – Tenor
Aufführung 15. April in Istanbul

CANER AKIN

2007 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarından Payam Koryak ile çalışarak mezun oldu. Daha öğrenciyken İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde Belisario operasında “Alamiro” rolü ile sahneye adım attı. Sonrasında öğrenciliği devam ederken aynı kurumda sırasıyla Sihirli Flüt “Tamino”, Otello “Cassio” ve Cosi Fan Tutte “Ferrando” rollerini yorumladı.
Mezun olduktan sonra Prof.Güzin Gürel ile yüksek lisans çalışmasını yaptı. Leyla Gencer ve Mauro Trombetta’nın master classlarına katıldı. Gianfranca Ostini ve Vincenzo Scalera ile Milano’da ustalık çalışmalarında bulundu. Rossini Opera Festivali (Pesaro) genç şarkıcılar ustalık sınıfında master çalışmalarında bulundu.
2005 yılında Bulgaristan’ın Sofya kentinde düzenlenen “International Young Virtuoses” yarışmasında birincilik ödülü ve İtalya’da düzenlenen As.Li.Co. yarışmasında Ernesto rolü ile “Idonei” seçildi. 2007 Belvedere yarışması İstanbul elemelerinde “Belkıs Aran Özel Onur Ödülü” ne layık görüldü. 2012 yılında Uluslararası Belvedere Şan yarışmasında Viyana’da ilk 10 finalist arasına girdi ve Baden’de gala konserinde söyledi.
Yurtdışı kariyerine Donizetti’nin Alayın Kızı operasından “Tonio” rolü ile başlayan sanatçı bu eseri Viyana’da Klosterneuburg Opera Festivali’nde ve Tel Aviv operasında orkestra şefi Alberto Zedda yönetiminde söyledi. Sonrasında Maestro Zedda’nın özel davetiyle İtalya Pesaro’da düzenlenen dünyanın en büyük Rossini festivali olan “Rossini Opera Festivali” nde Il Viaggio Reims operasında “Libenskoff” rolü ile sahneye çıktı. Sonrasında Almanya’nın Saarbrücken operasında La Cenerentola “Don Ramiro” rolü ile Alman seyircisi ile buluştu. Daha sonra Würzburg opera evinden davet alan sanatçı burada sadece kendisinin bulunduğu iki tane Gala Konser’de söyledi. Devamında Klosterneuburg Opera Festivali (Viyana) nden tekrar gelen özel davet ile Don Pasquale “Ernesto” rolünde sahneye çıktı. Rolando Villazon’un ayrıca rejisini de yapmış olduğu Donizetti’nin Aşk İksiri operasında Baden-Baden’de kendisi ile beraber “Nemorino” rolünü paylaştı. Alman SWR kanalının düzenlemiş olduğu dünyanın önde gelen genç ve parlayan opera şarkıcıları belgeselinde TV seyircisi ile buluşan sanatçı ayrıca aynı kanalın Gala Konserinde izleyicilerin karşısındaydı. Bunun dışında İtalya, Almanya, Fransa ve Bulgaristan’da konserler verdi, radyo ve tv programlarına katıldı.
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası, Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası ile beraber sayısız konserler verdi. Çalıştığı şefler arasında Pablo Heras-Casado, Alberto Zedda, David Himenez Carreras, Antonino Fogliani, Antonio Pirolli, Alessandro Cedrone, Raul Grüneiss, Peter Valentovic, Enrico Calesso, Roberto Gianola, Cem-i Can Deliorman, Serdar Yalçın, Can Okan bulunmaktadır.
2013-2014 sezonunda İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde Türkiye’de ilk kez sahnelenen, sanatçının daha önce de Almanya’da seyirci karşısında olduğu Rossini’nin La Cenerentola operasında “Prens Don Ramiro” rolü ile ayrıca İzmir Devlet Opera ve Balesi’nde Donizetti’nin Don Pasquale “Ernesto” ve Bellini’nin La Sonnambula “Elvino” operalarinda sahneye çıktı. Aynı sezon İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ile Zorlu PSM’nde Carmina Burana “Tenor Solo” söyledi. Hemen ardından aynı eseri İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ile Efes Antik Tiyatroda söyledi. Aynı eseri Kazakistan’ın Astana şehrinde özel davet üzerine tekrar seslendirdi.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde solist sanatçı olarak kariyerine devam eden sanatçı bu kurumda yirmiden fazla eserde başrol söyledi. Birçok eserin Türkiye prömiyerini yaptı. Bunların yanında sayısız Orotoryo konserlerinde Tenor solo söyledi.
2017 Ekim ayında Tiran Devlet Operası’nda Bizet’in İnci Avcıları Operasında “Nadir” rolünde sahneye çıktı. Hemen ardından Wiener Konzerthaus’da Don Giovanni Operasında “Don Ottavio” rolünü söyledi.
2017 – 2018 sezonu içerisinde yaptığı temsiller ve konserler haricinde Türkiye’de ilk kez klasik bir operanın “Çocuk Operası” şeklinde uyarlamasını yapıp sahneye koydu. Rejisör olarak bu çalışmasından sonra gerek eleştirmenler gerekse medya tarafından kendisinden büyük bir övgüyle söz edildi. 2019 yılında “allaturca” yapımında, Türkiye’nin ilk özel çocuk operası olan “Papagenolar” çocuk operasının hem metnini yazdı hem de sahneledi. Yine aynı sezon “Gezginci Şövalye” çocuk müzikalini İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde sahneye koydu.
2011-2015 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı Sahne Sanatları Opera Anasanat Dalı’nda öğretim görevlisi olarak şan dersleri veren sanatçı 2014 yılından itibaren Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı Sahne Sanatları Opera Anasanat Dalı’nda da öğretim görevlisi olarak şan dersleri vermeye başlamıştır

Als er als Zehnjähriger auf der Bühne stand und – gegen die Regieanweisung – ins Publikum schaute, „da habe ich begriffen: Ich war ein Teil des Volkes, ein kleines Rädchen nur, aber ich war stolz.“

“Nicht Gelegenheit macht Diebe
Sie ist selbst der größte Dieb;
Denn sie stahl den Rest der Liebe,
Die mir noch im Herzen blieb.”

(Goethe, Divan, Suleika Nameh, Buch der Suleika
2019-02-13T20:02:38+01:00